Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zet het licht op groen voor een proefproject waarbij 120 huisartsen via videoconferentie een beroep kunnen doen op interculturele bemiddelaars, zeg maar tolken die hen in twintig talen kunnen bijstaan.

België en Vlaanderen zijn de laatste decennia steeds etnisch diverser geworden. Dat vertaalt zich ook in een meer gekleurde spreekkamer van de huisarts. Soms leiden taal- en culturele barrières tot problemen in de zorgverstrekking. Een toenemend aantal patiënten spreekt Nederlands noch Frans, of spreekt deze talen onvoldoende om zich verstaanbaar te maken en een medisch probleem accuraat uit te leggen of te verstaan.

Bijna twintig jaar geleden, in 1999, startte de overheid (Fod Volksgezondheid en Riziv) met de organisatie en de financiering van intercultureel bemiddelaars in de ziekenhuizen. Zij moeten de gevolgen van taal- en culturele barrières zoveel mogelijk oplossen. Sinds enkele jaren kunnen ook enkele wijkgezondheidscentra en de medische diensten van Fedasil (de dienst die het onthaal van vluchtelingen regelt) via videoconferentie op deze intercultureel bemiddelaars een beroep doen. Een honderdtal bemiddelaars kan hen in twintig verschillende talen bijstaan. In 2015 was dit goed voor meer dan vijfduizend raadplegingen waarbij hun hulp werd ingeroepen. Dat is slechts een klein deel van de in totaal 110 000 interventies die jaarlijks door deze bemiddelaars worden gedaan in ziekenhuismilieu.

Voortaan krijgen ook huisartsen de kans om op deze intercultureel bemiddelaars een beroep te doen. In een eerste fase blijft het wel beperkt tot 120 huisartsen in een proefproject. Krijgt het proefproject een positieve evaluatie, dan wordt het systeem uitgebreid naar alle huisartsen. Via een app kan de huisarts nagaan wanneer er een bemiddelaar beschikbaar is voor een bepaalde taal. De overheid maakt zich sterk dat er voor de meest gevraagde talen (Marokkaans-Arabisch, Turks, Russisch en Roemeens) tijdens de kantooruren steeds iemand beschikbaar is. De bemiddeling is zowel voor de arts als voor de patiënt gratis.

Huisartsen die geïnteresseerd zijn kunnen nog tot en met 28 april hun kandidatuur indienen via de website van de Fod Volksgezondheid. Het project gaat van start in mei 2017.