De kaap van vijf miljoen Belgen die toestemming geven voor de beveiligde digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners, werd begin dit jaar bereikt. Dat laat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten.

Op 20 januari van dit jaar stond de teller van het aantal patiënten dat toestemming gaf tot het digitaal uitwisselen van medische gegevens op exact 5.028.836. Dat blijkt uit cijfers van het eHealth Platform. Een cijfer dat minister De Block met tevredenheid stemt. “Als patiënt heb je er alle baat bij dat een zorgverlener toegang heeft tot de meest recente relevante info uit je medisch dossier. Zo ben je er zeker van dat hij of zij altijd over alle nodige gegevens beschikt om snel de juiste diagnose stellen, ook al ben je nog nooit eerder bij hem of haar op consultatie geweest”, stelt de minister.

Info delen grDe toename van het aantal patiënten dat zijn toestemming geeft, is redelijk fenomenaal te noemen. Toen De Block als minister aantrad, hadden 35.000 burgers hun geïnformeerde toestemming gegeven. Begin februari 2015 waren dat er 600.000, begin vorig jaar 2,4 miljoen en nu dus meer dan vijf miljoen. “Eind 2014 had niemand kunnen en durven denken dat twee jaar later bijna van de Belgen zijn of haar geïnformeerde toestemming zou gegeven hebben. Ik wil dan ook de zorgverleners, de ziekenfondsen en de ziekenhuizen bedanken voor hun inspanningen, net als mijn administraties die in mei 2015 de campagne ‘Informatie delen is gezond’ hebben gelanceerd. Zonder hen stonden we vandaag nog niet zover”, weet Maggie De Block.

Filip-nieuwskijker

Filip Ceulemans
volgt voor u de actualiteit op.

Ander nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4