Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie werden op 1 april samengevoegd tot Sciensano.

Terwijl het aantal mensen dat met een griepaal syndroom de huisarts opzoekt voor de tweede week op rij daalt, pakt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit met een eerste bilan van het griepseizoen.

Na een stijging van het aantal meldingen van tuberculose in 2016, lijkt 2017 het jaar te worden met het laagste aantal meldingen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Mag een arts ingaan op de vraag van een patiënt om een attest van wilsbekwaamheid af te leveren dat de patiënt vervolgens aan een notaris kan overmaken om zijn wilsbekwaamheid te bewijzen? De Nationale Raad van de Orde der Artsen meent van wel op voorwaarde dat met een aantal aspecten rekening wordt gehouden.

Vanaf 1 mei kunnen bepaalde diabetespatiënten die gevolgd worden via het zorgmodel ‘Opvolging van een patiënt met diabetes type 2’, gebruikmaken van terugbetaalde educatieverstrekkingen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lanceerde vandaag een campagne om het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen te verminderen.

Vanaf vandaag kunnen artsen hun stem uitbrengen voor de Orde der Artsen.

Een arts die opioïden voorschrijft, moet erover waken dat ze in de gepaste vorm en hoeveelheid worden voorgeschreven om zo overconsumptie en overdosering tegen te gaan. Dat zegt de Nationale Raad van de orde van Artsen in een recent advies.

De Nationale Raad van de Orde der Artsen vindt dat medische zorg ook voor mensen zonder papieren niet beperkt kan blijven tot dringende zorg.

Eind 2017 maakten 9700 huisartsen, 780 artsen-specialisten, 3000 tandartsen, 22 ziekenhuizen en enkele vroedvrouwen gebruik van Recip-e. De voorschriften worden vanop Recip-e opgehaald door 4860 apothekers.