De Gezondheidsgids is het instrument dat u helpt bij het opmaken van een persoonlijk preventieplan voor de patiënt. Hij kan toegepast worden vanaf 18 jaar. Door hem te gebruiken bij patiënten van 45 tot 75 jaar wordt voldaan aan de voorwaarden van het GMD+.

Deze derde herziene editie (2014) van de Gezondheidsgids bestaat uit vier delen: een vragenlijst voor de patiënt, een aparte verwerkingsmodule voor de huisarts, een handleiding en een afsprakenkaartje.

U vindt deze terug op de website www.ggids.be, die u vlot toegang geeft tot alle gerelateerde materialen.

In overleg met Domus Medica ontwikkelde Science Tribune een tablettoepassing van de Gezondheidsgids. Deze wordt in de loop van dit voorjaar aangepast aan de nieuwe editie 2014. We houden u op de hoogte.

Domus Medicaleden krijgen een fikse korting op de tablet-PC-toepassing van de Gezondheidsgids van Science Tribune. Hierdoor wordt uw investering nog sneller gerecupereerd. Voor elk GMD+ dat u afsluit mag u 10.80€ aanrekenen (nomenclatuurnummer 102395). Gemiddeld komen 500 patiënten in aanmerking per praktijk.

Rookstop? Al het materiaal vindt u hier!

Waarom dit dossier?

Als huisarts komen we dagelijks in contact met aandoeningen waarbij een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging het eerste advies vormen. (hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, stressklachten,...). Huisartsen spelen een centrale rol bij de identificatie van overgewicht en obesitas én in de begeleiding van mensen met overgewicht. Overgewicht en obesitas zijn in onze westerse maatschappij één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. In België hebben in de leeftijdsgroep van 35 tot 59 jaar hebben ruim 28 % van de vrouwen en 49 % van de mannen te maken met overgewicht.

Wat vindt u in dit dossier?

Dit dossier bundelt relevante informatie voor huisartsen en hun patiënten over gezonde voeding, beweging en sedentariteit, zoals de wetenschappelijke onderbouwing, praktijkinstrumenten, verwijsmogelijkheden en patiëntenmateriaal

Informatie rond diabetes vindt u op volgende webpagina's:

pdf  Steekkaart (470.53 kB)  voor familiale anamnese bij borstkankerscreening.

Op 25 oktober 2013 start de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek naar colorectale kanker met de OC-Sensor; een immunochemische FOBT. 

De richtlijn "Screenen op colorectale kanker bij personen zonder verhoogd risico", de steekkaart, de opvolgrapporten en de patiënteninformatie vindt u allemaal terug op de richtlijnenpagina.

Het dossier 'alcohol' biedt een overzicht van allerlei hulpmiddelen i.v.m. screening en detectie en allerlei bronnen van informatie.

Voor enkele van de items uit de Gezondheidsgids bieden we u consultondersteunende folders aan.