Op 16 februari 2017 stelde Minister Vandeurzen op een druk bijgewoonde Conferentie 'Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen' zijn hervormingsplannen voor de eerste lijn voor.

Binnen deze plannen wordt sterk ingezet op het centraal stellen van de patiënt, gegevensdeling tussen de zorgverleners, kwaliteit, welzijn en zorg met elkaar laten spreken, zorg voor de zorgverlener, …

Het is duidelijk dat (deze) nodige cultuurverandering en shift naar geïntegreerde zorg niet voor vandaag op morgen is en dat er nood zal zijn aan heel wat tijd om al deze aspecten te ondersteunen. De boodschap van de Minister was duidelijk: het zijn de zorgverleners zelf die het zullen mogen doen.
 
Verder is er de aanzet genomen om de toekomstige eerstelijnszones als speerpunt in te zetten om te komen tot een performante, daadkrachtige, geïntegreerde eerste lijn. De Minister benadrukte dat bij voorkeur een huisarts voorzitter is van de toekomstige zorgraden van de eerstelijnszones.
 
Vanuit Domus Medica willen we op de vraag van de Minister ingaan. Op het kringloket van 21 maart (20.45u) nodigen we alle huisartsenkringen en huisartsen met interesse in eerstelijnsstructuren uit om over de plannen van de Minister te discussiëren. Meer informatie over deze avond volgt via de nieuwsbrief en deze website.

Als voorbereiding vindt u op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid de presentaties en rapporten van de conferentie. De conferentie was ook te volgen via een live-stream die u ook nu nog kunt bekijken.

Hier kunt u de slottoespraak van Minister Jo Vandeurzen lezen.

Ander nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4