De oorspronkelijke Domus Medica-richtlijn Depressie dateert van 2008. Sindsdien is er toenemende aandacht voor de aanpak van depressie bij ouderen en voor een multidisciplinaire en gestructureerde aanpak in woonzorgcentra. Ook de niet-medicamenteuze aanpak van depressie is meer en beter onderzocht. Daarnaast gaat de richtlijn ook dieper in op samenwerking en verwijzing binnen de eerste, tweede en derde lijn.

Over de plaats van medicatie, met name het gebruik van antidepressiva en van zogenaamde farmacologische hulpmedicatie in de eerste lijn zoals antipsychotica, blijft heel wat discussie bestaan, zowel bij volwassen niet-ouderen als bij ouderen.

SSRI’s of TCA’s genieten de voorkeur. Bij milde en matige depressie is routinematig voorschrijven van antidepressiva echter niet aangeraden..

Wat vindt u op onze website?

  • De nieuwe richtlijn geeft antwoord op twaalf klinische vragen, waaronder twee aparte vragen over de diagnostiek en aanpak van depressie bij ouderen.
  • De kernboodschappen vatten de belangrijkste aanbevelingen voor uw praktijk samen.
  • De twee bijbehorende steekkaarten geven een overzicht van de pdf diagnostiek (133 KB) en het pdf beleid (187 KB) bij depressie. Deze worden ook meegestuurd met het eerste nummer van Huisarts Nu (20 februari).

Ontvang gratis de nieuwe richtlijn in boekvorm!

Domus Medica verwent haar leden met een gratis uitgave van de richtlijn Depressie bij volwassenen. Onze leden ontvingen deze week ook al de steekkaarten, gratis bij Huisarts Nu. De uitgave van de richtlijn in boekvorm kunt u, als lid, gratis verkrijgen door uw gegevens door te geven via via onderstaand formulier. Ook niet-leden kunnen dit boek hier bestellen voor 25 euro (incl. verzendkosten, excl. btw).

Richtlijn depressie bestellen

De promotieperiode voor een gedrukte versie van de Richtlijn Depressie, werd afgesloten.

U kan alsnog een exemplaar bestellen (tot einde voorraad) tegen de prijs van € 25 (excl. BTW, incl. verzendkosten).
Hiervoor dient u een e-mail te sturen naar Charlotte Sercu.

Gelieve uw naam, voornaam, leveringsadres en RIZIV nummer op te geven a.u.b.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Charlotte Sercu op het nummer 03 425 76 68

Ander nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4