In de huisartsgeneeskunde loop je soms vast in de zorg omdat je op een dilemma botst. Je weet niet altijd wat het beste is om te doen in een complexe zorgsituatie. Je kan je bijvoorbeeld afvragen:
- Hoever ga ik in de behandelrelatie met die patiënt die zorg afhoudt?
- Mag ik van een protocol of richtlijn afwijken als blijkt dat dit niet het beste is voor mijn patiënt?
- (Hoe) reageer ik op ongepast professioneel gedrag van een collega zorgverlener?
Vastlopen in de zorg kan een psychologische impact hebben op de betrokken zorgverleners en kan zelfs morele stress veroorzaken: het wrange gevoel dat hulpverleners ervaren wanneer ze niet kunnen handelen volgens hun morele waarden en volgens wat zij denken dat het goede is om te doen. Als team of in groep (regelmatig) terugkijken naar en reflecteren op complexe zorgsituaties helpt. Dit kan met een moreel beraad.
Casusbespreking in een moreel beraad
Een moreel beraad is een gestructureerde dialoog binnen een team over wat juist handelen in een bepaalde vastgelopen situatie juist inhoudt. Een teamlid brengt zijn of haar casus in, de andere leden reflecteren constructief mee onder begeleiding van een gespreksleider. Een moreel beraad duurt tussen de 1,5 en 2 uur en doe je met heel het team samen (inclusief verpleging, onthaal, schoonmakers etc). Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:
- Welke handelingsopties heb ik ?
- Wie zijn er betrokken?
- Welke informatie is er nodig om te beslissen?
- Welke zijn de argumenten pro en contra?
- Wat is onze eindconclusie?
- Hoe voelen we ons daarbij?
Door het gezamenlijk uitpluizen van deze vragen krijgt het hele team meer inzicht in en begrip voor verschillende perspectieven en handelingsopties. Eventueel kunnen er na afloop gezamenlijke afspraken worden gemaakt over hoe te handelen in toekomstige gelijkaardige situaties.
Veerkrachtig team
Regelmatig samen reflecteren op casus waarin je bent vastgelopen als individu of team stimuleert een ethisch zorgklimaat binnen de praktijk. Er ontstaat een sfeer waarin teamleden durven twijfels op tafel te leggen en constructief kritisch te zijn over de zorg voor patiënten. Een veerkrachtig team dat waarden deelt en expliciteert en weet om te gaan met (ethische) dilemma’s.
Een moreel beraad in uw praktijk?
Wens je een (proef) moreel beraad te organiseren? We brengen je in contact met enkele gespreksleiders die dit in jouw praktijk, LOK of WZC kunnen begeleiden. Bij interesse neem dan contact op met emy.kool@domusmedica.be