ROSIE studie: huisartsen gezocht!

We stellen u graag de ROSIE-studie voor. ROSIE staat voor ‘Recognition Of Serious Infections in the Elderly’. Met deze studie willen we nagaan hoe een ernstige infectie bij oudere patiënten het best kan gediagnosticeerd worden. 

Ouderen zijn erg vatbaar voor infecties en vele van deze infecties kunnen bij hen ernstige gevolgen hebben. Als huisarts kunnen wij door een snelle en correcte diagnose een belangrijke impact hebben op het verloop en de gevolgen van een infectie. Momenteel zijn er ook bijna geen studies van goede kwaliteit die wetenschappelijk onderbouwen hoe we het best zo’n ernstige infectie kunnen diagnosticeren in de huisartspraktijk. 

Met deze studie willen we die onderbouwing versterken.  Hiervoor zoeken we huisartsen die bereid zijn om de klinische tekenen en symptomen bij deze patiënten te noteren. Ook wordt gevraagd om een bloedstaal te nemen, dat door het onderzoekslab zal opgehaald worden.

Op basis van de bekomen gegevens stellen wij een predictieregel op, die het veilig uitsluiten van een ernstige infectie bij ouderen vergemakkelijkt.
We streven ernaar om 500 acuut zieke ouderen, bij wie de huisarts een infectie vermoedt, te includeren. De studie is nu iets meer dan een jaar bezig en er zijn nu zo’n 160 ouderen geïncludeerd, dus we hebben zeker nog extra hulp nodig!

Dit wordt de eerste studie van zijn soort, en we hopen dat de resultaten alle huisartsen zal helpen om de zorg voor deze ouderen te optimaliseren. Door deel te nemen aan de studie zal u hieraan een bijzonder belangrijke bijdrage leveren en als eerste kennis kunnen nemen van de resultaten. Starten kan wanneer het best voor uw praktijk past. De studie zal nog ongeveer 1 jaar lopen.

Er zijn ook mooie prijzen te winnen: de drie praktijken die het meeste ouderen includeren krijgen van ons een Afinion-2 toestel t.w.v. 3700 euro cadeau. Hiermee kan point-of-care CRP, HbA1c, lipiden en ACR gemeten worden. De eerste praktijk krijgt hier bovenop nog 60 testcassettes t.w.v. 420 euro! 

Meer informatie over dit toestel vindt u op deze website: https://www.globalpointofcare.abbott/nl/product-details/afinion2-analyzer.html

Deelnemen

Als u graag deelneemt aan dit project of meer info wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kan dit doen door het contactformulier op onze website (www.epi-centre.be/rosie) in te vullen, of door te mailen naar:
Thomas.Struyf@kuleuven.be of Ann.Vandenbruel@kuleuven.be.
 

Publicatie datum
20 sep 2022