Bevraging over het bespreken van rookstop met aanstaande ouders of ouders van jonge kinderen

Stoppen met roken is lastig en met (aanstaande) ouders in gesprek gaan over roken is niet evident. Sinds 2021 bestaat het project Rookvrije Start. Eén van haar doelen is net om zorgverleners en welzijnswerkers (uit de geboortezorg) te ondersteunen in hun contact met deze doelgroep. 

Waarom deze bevraging? We willen graag weten hoe jullie werken rond roken en rookstop en welke noden jullie daarbij ervaren.

Waarom?

  • Op basis van de resultaten kan het project Rookvrije Start en de bijbehorende Taskforce beter inspelen op jullie behoeften. Wat betekent dat concreet? We zullen onze materialen en scholing beter kunnen afstemmen op jullie noden en ook gerichter aan pleitbezorging voor de problematiek van roken en zwangerschap kunnen doen.  Zo kunnen we samen nog beter streven naar een Rookvrije Start voor elke jonge ouder en ieder (pasgeboren) kind!
  • Je kan ook zelf met collega’s in gesprek gaan over jullie antwoorden. Dit biedt kansen om bij je eigen aanpak of die van je organisatie, praktijk of instelling stil te staan en hierin te groeien

Wat gebeurt er met je antwoorden?

De vragenlijst is volledig anoniem. Je mag op ieder moment stoppen met het beantwoorden van de vragenlijst. Aan het einde van de vragenlijst kan je een rapport van je antwoorden downloaden.

Onder de deelnemers verloten we 20 cadeaubonnen ter waarde van €50 van AS Adventure. Aan het einde van de vragenlijst kan je doorklikken naar een formulier waar je je gegevens kan invullen als je kans wil maken op een cadeaubon.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en de Taskforce Rookvrije Start hebben de vragenlijst samen ontwikkeld. Rookvrije Start wordt uitgevoerd in opdracht van het Departement Zorg.

Heb je vragen of wens je meer informatie? Stuur dan een mail naar rookvrijestart@gezondleven.be 

Naar de vragenlijst

Publicatie datum
30 apr 2024
Revisiedatum
30 apr 2024