Huisarts Nu 2018; 47(5): september-oktober

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

06 oktober 18

De lezer centraal

-
Avonts, Dirk

Behoort Huisarts Nu tot de neptijdschriften, verzameld bladvulsel om je tijd op de wachtpost door te komen? Promoot Huisarts Nu bepaalde meningen en worden andere onder de mat geveegd?

Lees meer

Nicotinesubstitutiepreparaten: effectief en veilig?

-
Raemdonck, Kevin

Roken is één van de belangrijkste oorzaken van sterfte wereldwijd. Zo sterven er elk jaar zeven miljoen mensen aan de gevolgen van roken. In België rookt momenteel 20% van de bevolking.

Lees meer

Rectaal toucher bij mictieklachten: accuraat voor prostaatkanker?

-
Raemdonck, Kevin

Prostaatkanker is in België de meest voorkomende kanker bij mannen. Het is een ouderdomsgerelateerde aandoening: ongeveer drie vierde van de patiënten is ouder dan 65 jaar.

Lees meer

Fietsers en luchtvervuiling

-
Avonts, Dirk

Wie tussen het drukke autoverkeer fietst, ademt niet alleen de achtergrondconcentratie luchtvervuiling in, maar daarbovenop de directe uitstoot van de wagens op de weg. Is er een verschil in blootstelling als een fietser een verkeersarme route kiest om naar het werk te pendelen?

Lees meer

Twee keer slaap

-
Jacobs, Tom
Referentie:
Walker M. Slaap: Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen (vertaling van: Why we sleep, 2017). Amsterdam: De Geus; 2018:430. ISBN 978-90-445-4034-5.

Stahl M, Morissette D. Stahls Illustrated sleep and wake disorders. Cambridge: Cambridge University Press; 2016:124. ISBN 978-1-107- 56136-6.

Vroeger zei ik vaak: Slaap is de derde pijler van een goede gezondheid, naast goede voeding en lichaamsbeweging. Ik ben van gedachten veranderd. Slaap is meer dan een van de drie pijlers; het is de fundering waar de andere twee pijlers op rusten.

Lees meer

Menselijke zorg

-
Sysmans, Philippe
Referentie:
Vissers L. Menselijkheid in de zorg (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij SWP; 2017:213. ISBN 978-90-8850-744-1.

Het eerste dat meteen opvalt, is de redelijk ongepaste coverflap van dit boek met de foto van een halfnaakte man in de armen van een niet onaantrekkelijke vrouwelijke arts met stethoscoop in de aanslag.

Lees meer

Psychiater in zelfanalyse

-
Delanoye, Jan-Jakob
Referentie:
Yalom ID.Dicht bij het einde, terug naar het begin – memoires van een psychiater (vertaling van: Becoming myself: a psychiatrist’s memoir). Amsterdam: Uitgeverij Balans; 2017:420. ISBN 978-94-6003-515-9.

Wie ben ik vandaag? Wie ben ik geweest? Voor schrijver en psychiater Irvin D. Yalom zijn beide vragen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In ‘Becoming myself’, in het Nederlands verschenen onder de titel ‘Dicht bij het einde, terug naar het begin’, beschrijft de Amerikaan zijn levensloop en dus het volle wasdom van zijn identiteit.

Lees meer

Hoe haalbaar is een verpleegkundige in een niet-forfaitaire groepspraktijk? Onderzoek naar de meerwaarde en financiële impact

-
Vantomme, Olivier
Peremans, Lieve

Belgische huisartsen staan toenemend onder druk. Enerzijds is er de vergrijzing en multiculturaliteit door migratie en anderzijds is er een daling van het aantal huisartsen. De wetenschappelijke en technologische vooruitgang brengen opportuniteiten maar ook inspanningen met zich mee.

Lees meer

Hoe staan patiënten tegenover taakdelegatie? Onderzoek bij 90 patiënten in een huisartsenpraktijk

-
Vynckier, Elias
Vulsteke, Jef
Panhuysen, Tine
Avonts, Dirk

Het takenpakket van de huisarts neemt toe en ook de patiënt verwacht kwaliteit van de geleverde zorgen. Voor huisartsen blijft het koorddansen om onder de toenemende administratieve druk de patiëntenzorg niet in het gedrang te brengen. Delegatie van administratieve taken, praktijkorganisatie en medische handelingen dringt zich op.

Lees meer

Wat maakt het gras groener?

-
Muys, Mieke

Is het gras wel of niet groener aan de overkant? Dat antwoord wordt pas duidelijk als je effectief de sprong hebt gemaakt. Die overstap of zijsprong in je professionele carrière neem je wel pas na een weloverwogen afweging.

Lees meer

De huisarts: van genezer naar voorkomer

-
Annemans, Lieven

Ik ben van nature uit een optimist. Voor elke tien negatieve gebeurtenissen zie ik er elf positieve. En wanneer ik dingen ten goede zie veranderen, dan trek ik me daar aan op, zoals ook bij ‘Bewegen op Verwijzing’.

Lees meer

Bewegen op Verwijzing. Van het dokterskabinet naar de sportkleedkamer

-
Vrancken, Dimitri
Verdonck, Patrick

Regelmatig bewegen/sporten ontlaadt opgestapelde spanning, verhoogt het calorieverbruik, versterkt de spieren, verlaagt de bloeddruk, doet de LDL-cholesterol dalen én zorgt voor meer sociale contacten.

Lees meer

Hoe kan de huisarts seksuele gezondheid ter sprake brengen? Toepassing van het ‘Onder vier ogen’-stappenplan bij pijn bij het vrijen

-
Borms, Ruth
Vermeire, Katrien
Van Decraen, Els

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, lanceerde half september een tweede campagne over seksmythes. Eén van deze mythes is ‘aan pijn bij het vrijen kan men niets doen’.

Lees meer

Ondervoeding bij alleenstaande thuiswonende 70-plussers. Screening in de huisartsenpraktijk

-
Lambrecht, Marie
Schoenmakers, Birgitte

Volgens een onderzoek uit 2013 bij 3641 Belgen ouder dan 70 jaar zou 45% van alle ouderen een risico op ondervoeding lopen; 12% van de ondervraagde personen was reeds ondervoed. In de thuissituatie had 28% een reëel risico om ondervoed te raken en was 7% effectief ondervoed.

Lees meer

B-positive: mijn eerbetoon aan de medische wereld

-
Nijssen, Elfi

Ik keer in mezelf. Complicaties. Kleine kans. Heb je m’n jaar al bekeken? Dat zal toch niet zijn? Ik zie me nog zitten bij de chirurg, samen met tante Carla.

Lees meer

Grenzen stellen

-
Wiggers, Anne Marieke

Rond drie uur ’s middags, tijdens mijn weekendwacht, word ik opgebeld door een beleefde man die vraagt of ik kan langskomen omdat het heel slecht gaat met zijn moeder die recent terminaal is verklaard.

Lees meer