Menu

Bij de groep van 12- tot 18-jarigen daalt het gebruik van alcohol en dit zowel bij jongens als bij meisjes. Ook het 'ooitgebruik' van cannabis is de voorbije tien schooljaren afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van het VAD.

In 2012 ontwikkelden Domus Medica en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) een website om huisartsen te helpen bij het screenen naar middelenproblemen. Over de jaren heen werd deze site uitgebreid met screeningsmogelijkheden, korte interventies en informatie.

Dit najaar maakt VAD, het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, een nieuwe laagrisicoalcoholnorm bekend. De oude aanvaardbare norm dateerde reeds van 2009 en was aan herziening toe. De laatste jaren raakten heel wat nieuwe inzichten over de risico's van alcohol bekend. Tot voor kort ging men er bijvoorbeeld nog van uit dat de risico's op mortaliteit door alcoholgebruik weergegeven konden worden door een J-curve. Dit betekende dat matige drinkers een lager mortaliteitsrisico hadden dan abstinente drinkers. Stockwell en collega's deden in een recente reviewstudie een nieuwe analyse...

Met een nieuwe sensibiliseringscampagne richt het Vlaams expertisecentrum Alcohol- en andere Drugproblemen haar pijlen deze keer niet op de jongeren, maar op 55-plussers. Uit onderzoek blijkt dat vooral deze babyboomers een kwetsbare groep vormen voor problematisch alcoholgebruik.

De me-ASSIST is een elektronisch screeningsinstrument dat het risico van alcohol-, tabak- en ander middelengebruik bij volwassenen meet. Met deze applicatie, die vanop elke computer of tablet met internetconnectie geopend kan worden, kunnen huisartsen op een eenvoudige manier inschatten hoe problematisch het gebruik van hun patiënten is.