Meerlaagse siliconenschuimverbanden kunnen doorligwonden kosteneffectief voorkomen

Een klinische studie die gefinancierd werd door KCE Trials stelde vast dat meerlaagse siliconen schuimverbanden doeltreffend en kosteneffectief doorligwonden kunnen voorkomen.

Doorligwonden ontstaan op drukpunten (heiligbeen, hielen, enz.) wanneer iemand lange tijd in dezelfde houding blijft liggen of zitten. Ze kunnen snel erg diep worden, tot in het onderliggende spier- en botweefsel, en zijn erg moeilijk te genezen. Het voorkomen ervan is daarom zeer belangrijk. 

 

Meerlaags schuimverband met een siliconen kleeflaag

Dit verband vormt een soort absorberend kussen op de huid en wordt reeds gebruikt bij wondverzorging. Het centrale deel bestaat uit absorberend polyurethaanschuim. De meerlaagse structuur van het schuim verdeelt de druk over een grotere oppervlakte en verlicht de schuifkrachten. Het werkt ook vochtabsorberend en beschermt zo het microklimaat van de huid. De soepele siliconen kleeflaag heeft een lagere oppervlaktespanning dan klassieke kleeflagen en zorgt voor een betere aanhechting bij ongelijke huidoppervlakte. De verbanden zijn makkelijk te verwijderen en kunnen meermaals worden losgemaakt en opnieuw aangebracht. Die laatste eigenschap biedt de mogelijkheid om de huid te onderzoeken zonder het verband telkens te moeten vervangen.

Bewijs van doeltreffendheid

Om doorligwonden te voorkomen, wordt de houding van de persoon regelmatig gewijzigd. Zo wordt een te langdurige druk op bepaalde lichaamsdelen vermeden. Daarnaast gebruikt men ook een breed gamma aan specifieke matrassen en kussens die de druk verminderen. 

Ook de doeltreffendheid voor preventie met meerlaagse siliconenschuimverbanden is nu in een gerandomiseerde klinische studie in 8 Belgische ziekenhuizen aangetoond. In 2020 stelde de studie vast dat ook het preventief gebruik van de verbanden doeltreffend was, alleszins ter hoogte van het heiligbeen. In de groep die werd behandeld met meerlaagse verbanden kreeg 2,8% van de patiënten een doorligwonde, tegenover 4,8% van de patiënten in de controlegroep bij wie enkel de klassieke preventieve maatregelen werden genomen (veranderen houding, speciale matras, enz), en geen verbanden. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in the British Journal of Dermatology. 

Ook kostenbesparend

In een voortzetting van deze studie werd nu nagegaan of de inzet van siliconenverbanden ook kosteneffectief kan zijn. De onderzoekers stelden vast dat de gemiddelde besparing per vermeden doorligwonde tijdens het ziekenhuisverblijf de oorspronkelijke kostprijs van deze verbanden al compenseert. Als bovendien rekening gehouden wordt met een nog langer ziekenhuisverblijf door de doorligwonden, of met de bijkomende kosten voor de behandeling ervan na ontslag uit het ziekenhuis, of mogelijke prijskortingen op verbanden, enz. dan maakt dit het preventief gebruik van de verbanden nog meer kosteneffectief.

Dit is Belgisch

Ook nieuw is dat het hier gaat om een studie die gefinancierd werd door het KCE. Tot nu toe maakte dat gebruik van gegevens uit de literatuur voor zijn economische evaluaties. Dat heeft zo z'n beperkingen. Via het KCE Trials-programma beschikken de onderzoekers nu over informatie die specifiek is voor de Belgische bevolking en situatie.

TestedDressings