Nieuws - algemeen

Op 20 mei was het feest in Bellewaerde. Heel wat leden van Domus Medica zakten af om hier samen hun Dag van de Huisarts te vieren. Niet in hoogacademische kringen, maar gezellig met hun gezin en collega’s.

Tijdens de feesten in Bellewaerde werd ook de Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant uitgereikt. Uit vijf laureaten werd dr. Christophe Mortelmans gekozen voor zijn accurate app om hartritmestoornissen op te sporen. Zijn prijs ter waarde van 2500 euro, geschonken door het Rode Kruis-Vlaanderen, werd in ontvangst genomen door zijn vader. Van harte proficiat!

Vandaag, 19 mei, wordt wereldwijd de Dag van de Huisarts gevierd. Eén dag op het jaar om stil te staan bij de essentie van dit mooie beroep en vooral trots te zijn op de inzet van alle huisartsen wereldwijd die dagelijks het beste van zichzelf geven voor hun patiënten.

De eerste zomerprik ligt achter de rug. Traditioneel lanceert Zorg en Gezondheid Vlaanderen half mei zijn warmteactieplan.

De Vlaamse overheid wil begin volgend jaar het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg oprichten en heeft daar een bedrag van 300 000 euro voor veil.

Het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) publiceerde deze week een richtlijn over de aanpak van pancreaskanker. Het KCE koos ervoor geen volledige update te maken van de richtlijn van 2009, maar voor een update van drie klinische vragen die door de Guideline Development Group als meest prioritair werden bestempeld.

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde begin deze week een plan van aanpak tegen kindermisbruik. Ook de huisartsen hebben daarin een rol te spelen.

Het Riziv kondigde begin deze week maatregelen aan die het frauduleus gebruik van getuigschriften voor verstrekte hulp en overeenstemmingsstroken moeten tegengaan.

U kent ongetwijfeld patiënten die gebaat zijn met meer laagdrempelige, dagelijkse beweging als deel van een gezonde leefstijl? Binnenkort kunt u als huisarts deze patiënten doorverwijzen naar deskundige coaches. Dankzij het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV), een Vlaams project professioneel omkaderd door o.a. VIGeZ en Domus Medica, kan een BOV-coach uw patiënten persoonlijk en op maat motiveren om meer te bewegen.

De regering bereikte vorige week een akkoord over het dossier van de ‘Riziv-nummers’ en over de bepaling van de artsenquota. Studenten die in 2017 afstuderen, krijgen allemaal een attest en kunnen beginnen aan hun specialisatie of opleiding tot huisarts.

Ander nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4